Autoverzekering: dekking

Twijfel je nog over de juiste dekking van je autoverzekering? Dankzij het onderstaande stappenplan zie je makkelijk en simpel welke dekking het beste bij je autoverzekering past. Weet je al welke dekking je wilt? Neem dan direct contact met ons op. Wij helpen u graag!

Autoverzekeringen kennen drie dekkingsvormen:

Wettelijke Aansprakelijkheid. Wordt vaak gesloten bij auto’s ouder dan 8 jaar.

WA Beperkt casco (Ook wel WA plus, WA extra of WA mini casco genoemd). Wordt veelal gesloten voor auto’s tussen de vier en twaalf jaar oud.

Volledig casco (ook wel WA casco of all risk genoemd). Wordt veelal gesloten voor nieuwe auto’s tot vier jaar oud. Ook automobilisten die hun auto volledig gefinancierd hebben sluiten vaak een volledig casco autoverzekering af.

WA-verzekering
De WA-verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. De schade wordt ook vergoed als je een ander in je auto laat rijden. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Ook niet als er sprake is van diefstal en ruitbreuk. Als autobezitter ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren.  Over het algemeen is het aan te raden om auto’s ouder dan 8 jaar uitsluitend WA te verzekeren. De vergoeding bij diefstal en/of schade aan de eigen auto is dan namelijk gering.

Beperkt casco
Een beperkt casco-verzekering vergoedt naast de verplichte WA-dekking ook schade als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto is uitgesloten. Deze verzekering wordt veelal gesloten voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn.

Volledig casco
Een volledig casco verzekering vergoedt naast de schade aan anderen (WA-dekking) ook de schade aan je eigen auto. Zelfs als de schade je eigen schuld is. Auto’s van maximaal 4 jaar oud worden vaak volledig casco verzekerd. Veel automobilisten die hun auto volledig gefinancierd hebben, sluiten een volledig casco verzekering af. Je kunt er ook voor kiezen om de auto langer allrisk te verzekeren, als je de uitkering van de dagwaarde nodig hebt om dezelfde auto weer te kopen.

Daarnaast kun je de volgende aanvullende verzekeringen afsluiten: 

Rechtsbijstandverzekering
De (motorrijtuigen)rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij juridische conflicten met betrekking tot uw autoverzekering. Er zijn twee vormen: een verkeersrechtsbijstand en een kalere variant zijnde de verhaalsrechtsbijstand.

Ongevallen inzittenden verzekering
Bij een aanrijding kunnen u en uw passagiers gewond raken. Als daardoor (algehele) blijvende invaliditeit optreedt of als iemand overlijdt, dan keert een ongevallen inzittende verzekering een vast bedrag uit. Het maakt niet uit wie er schuldig is aan het ongeval.

Schade inzittenden verzekering
De schade inzittenden verzekering keert de werkelijk geleden schade van de inzittenden uit, zowel materiële schade als schade wanneer er sprake is van invaliditeit of overlijden. Het maakt niet uit wie er schuldig is aan het ongeval.